Followers

Thursday, December 31, 2009

Dunia ni kecikkan =)


betol x entry aq tok kali ni???
this is my 2nd post on the same day ...01012010..walaupon post td tu tunjuk ari lain..tp hakikatnyer mmg ditulis kol 1 lebih.... now..dah 3.41 minit pagi...
well aq just rasa nak ckp something... dunia ni kecik giler bagi aq...

well, baru jap td aq tgk gamabr2 it, faz, azmie, nini dan ramai lagi la member2 aq kat mesir yang tengah study tok jd DR kat sana....
tibe2 nak describe... ITRIAH ni.. atau aq panggil it ni..aq kenal sejak darjah satu lg..tym tu mmg muka serabai giler.. perangai cam jantan..(aq ler)..kecik2 jer kitorang... as tym goes on.. nini, faz, azmie..insan2 yang aq kenal kat mrsm...
xsangka plak..diorang skunk lebih rapat..dan berjumpa dan berkawan dibumi mesir...
rindunya aq pada zaman2 sekolah ..hanya tuhan yang tahu...

bila dah besar ni ada pro n cons la of koz... kalau pergi mana2 org panggil akak....huhuh nampak sangat dah tua kan..awal2 kena panggil macamtu..agak berdesing la telinga ni..but bila dah biasa2..lantaklah korang ...asal korang bahagia...huhuh...

kepala dah berat tp masih ada hati nak menulis..huhuhu...itu jer pon aq nak ckp...btw, esok konfem bgn lambat..adakah aq berjaya tok bangun SUBUH??? huhu sama2 kita nantikan...huhuhuh..

p/s: tu pon diorg ada hati lagi nak berjoging...hik3

HEPIII NEW YEAR!!!!


Hepii new year!!!!
well, aq baru balik dari celeb new year ngan diorang2 tu..
Sambutan d Terengganu amatlah hambar...
Rindu rasanya sambut new year kat labuan last year...
x sangka kan..bulan 2009 dah sampai penghujungnya...
syukur Alhamdulillah aq masih mampu bernafas pada tahun ni...

Buat member2 UDM yang aq kenal ngan , senior2 yang dua tiga kerat yang aq rapat, tentunya lecture.. semua epii new year..teramat hepiii malamni koz aksi melompat..
hah?? lompat ape??...lompat2 la..hahhaha


FUH!!! penat rasanya buat aksi melompat2 td...
tp tetap puas hati!
Untuk pertama kalinya aq dapat memegang camera digital yang slalu aq dok tgk member2 aq kat Fb guna.. walaupon bukan camera nikon...tp ni best gak...Camera sony.. EMY punyerrrr..
Pada awalnyer agak payah arr nak adjust camera ni..koz berat arr bg aq ngan x pandai nak main zoom2 dier... tp lepas dah guna untuk beberapa minit...rasa fun giler tu timbol...

mulalah aq xtau dok diam...asik snap2 jer gambar2 mereka..hahah... nanti bile emy dah bg gambar2 tu..akan ku upload dalam blog ni k!!
nantikan kemunculan gambar2 aq ambik..hehheh =)

p/s; bahayer giler bila sang teruna memiliki camera digital....mcm2 ble terjadi kalau xkuat imannyer.. so tepuk dada tanya selera.....

Tuesday, December 29, 2009

Debat n Bahas...Nilai estetika?

Ini ikhlas dari lubuk hati...

soalan yang sering aq tanya kepada diri sendiri..kenapa keberanian makin pudar???... Aq tahu aq mampu untuk melakukan sesuatu perkara tersebut tapi..there's something inside me which always be a burden yang menghalang aq move forward!..benda tu aq yang cipta sendiri!!.kesusahan tu dtg dr diri sendiri..

Kenapa kalau dulu aq mampu berhujah dengan idea2 yang bernas mengenai sesuatu perkara hinggakan mendapat sokongan yang jitu dari para guru..namun hari ini aq sedar aq semakin pincang... pincang dengan keberanian diri sendiri...

Its not that i dont have confident toward myself..it just i am soooo envy with people which could talk with a brilliant fact.. it make me mesmerize,, not only that... sometime because of this person,, i think im not as good as them..how possible i could be them???...

Ya itu mind set aq yang harus aq buang dalam TONG SAMPAH mulai sekarang.. nana!! u can do it!! remember u can do it as u do dr sekolah rendah dan menengah..

pidato, bahas, syair, sajak, syarahan, pantun,debate,public speaking....
semuani ko dah pernah lalui dan dah terlampau byk kejayaan yang dicapai...

Tp when it comes to Uni..its not as same as school, U have to be more matang n lebih memahami apayang berlaku disekeliling kita.. itu Mahasiswa yang celik dan ada nilai2 estetika, jati diri yang jitu dan mengasah dapat mengasah "soft-skill" kita semua...

the problem is...
tp kenapa kini kau KECUT PERUT bila disuruh kehadapan??? Baru dicabar untuk masuk pidato skit...aq dah mengalah!!
Aq harus berubah!!

If i want to be as good as them, if i want to be the best as they are... i should take one step forward...
Its not easy to be a leader.. ya.. i always know the fact... as i've been through 17 years being a leader..but mampukah aq menggalas tanggungjawab itu kembali...

Bagi aq, untuk menjadi seorang leader..ia bukannya hanya pada nama...disebabkan itulah aq mengambil masa meneliti hasil kerja dan their own step ...mengkaji dan menelusuri apa yang seharusnya ada pada seorang pemimpin...
InsyaAllah, jika dipanjangkan umur diberikan kepercayaan..aq mampu melakukan yang terbaik

Tetapi sebelum meneruskan hasrat, minda ini harus dipenuhi dengan ilmu pengetahuan, agar omongannya bukan lagi omong kosong...dan hasil kerjanya berdasarkan fakta berteraskan kepercayaan..Aq ingin menjadi seperti mereka.. bukan hanya bijak berkata2 tp cantik akhlak serta peribadinya... tp mampukah aq untuk berubah ke arah yang aku sendiri inginkan... InsyaAllah selagi aku yakin aq boleh melakukan... aq akan terus mencuba... dalam kamus hidup seorang insan bernama raihanah rozaimi ini xpernah ada rasa ingin mengalah...

aq akan buat yang terbaik.. hidup hanya sekali..kita merancang sebaik mungkin..capai cita... aku bukanlah ingin menjadi seorang mahasiswa biasa..yang hanya mengadap pada buku, berbangga dengan keputusan.. kerana itu bukanlah aq.. if this Uni give something to make me a better person..then i should pay back with all "khudrat" yang ada untuk berbakti kepada Uni ini...
Biar pon kini ia bukanlah Uni yang people bangga2 kan... ingin aq berkata untuk kali yang ke berapa juta kali....aq tetap berbangga menjadi sebahagian dari UDM....

Monday, December 28, 2009

kueh cincin + amplang = insomnia =)

i dont know since were are back in school, i mean UNIVERSITY... its hard for me to sleep. Maybe because of the weather or there's something spinning around in my head. I just cant stop thinking about that stuff... after think deeply about THAT particular thingy.. i've decided to go through it next SEMESTER..insyaAllah.. from now im goin to built up my confident and fill with "ilmu yang sepatutnya to be THAT"...

ape plak kaitan ngan kueh cincin ngan amplang dalam blog ku ini??


kaitannyer ialah since aq masuk sini hari pertama lagi..2 jenis makanan SABAH ni la yang sering ku jaja ke sana ke mari...hahaha....

ekceli, xminat sgt kot makan 2 benda ni..tp memandangkan maklong aq yang skeee sgt melantak bende ni, Umi telah mengirimkan kuih cincin ni tok maklong aq.... so adela mender ni kat cni... well, kueh cincin ni sebenarnya sedap..tp aq ni jenis kalau makan satu benda or buat satu perkara biar buat sungguh2 sampai bosan... ( nampaknyer aq dah bosan ngan kuih cincin ni)... alhamdulillah la aq x pernah nak bosan mengupdate blog, it will not be but instead makin hari makin membuak2 perasaan ni kerana layout dah cantik =). waktu sem break ari tu pon aq bawa kuih cincin ni gak...pasal maklong aq minta lagi..n nak kasi rasa budak2 kat U ni... tp since benda ni kena naik flight i only able to bring in a small quantity..so for those yang x merasa g... sorry..

Tibe2 teringat plak birthday c ikram, time tu masih baru2 kenal...kuih cincin ni jugaklah yang menjadi santapan mereka (walaupon aq rasa cam diorg xske jer makan kuih cincin ni).. they prefer amplang.....

ok! ni la amplang.. dier ada macam2 jenis..yang diperbuat dari ikan dan yang juga diperbuat dari udang.. sebenarnya kalau nak dptkan amplang yang murah lagi sedap...tentulah di TAWAU.. makan dengan cili sos...perghhhhhhhhhhh!!! sedap giler... aq rasa since nora bawa amplang kat mrsm dulu (tym tu slalu bantai makan ramai2)..sejak tu aq dah xdpt nak rasa amplang yang sedap.. amplang tawau la katakan.... amplang yang kena jual kat KK (kota kinabalu)..xbrapa nak best...aq pon xtau kenapa... mungkin mentaliti aq dah set macam tu kot...

nak dipendekkan cerita aq bawa lagi skali kedua2 kuih ini lepas cuti sem yang agak panjang ni... kisahnya..maksu aq plak MENG"ORDER" amplang ni byk2 dari sabah.. so bila mak aq tanya nak tak??(mak aq balik KL...jumpa mak dier arr!!).. at first aq malas nak ambek..tapi mengenangkan kawan2 yang ske membantai benda ni.. aq pon ambek la...

Tp xbyk arr...1 paket kuih cincin 2 paket amplang.....but its ok than nothing right??..
Hasrat dihati ni teringin nak bg member2 makan ramai...tp disebabkan benda tu da "seCOET" masuk mulut aq ngan 2 makhluk kat sebelah ni jer dah tinggal sket..so aq hanya mampu memberi pada 4 org makhluk lagi kat blog siswa tu...dah tentu2 la geng aq dan Asrul, senior yang agak baik arr.. (p/s: dont ever kembang if u cross this post).. br td turun bg kat mamat ni...yang 3 ekor lagi berbahagia makan malam2...gembira lecturer2 kita melompat2 kalau tau anak murid DIET die makan malam2..hahahahahhaah!!!!! {tibe2 teringat satu senior ni, dia yang yeye nak add facebook...tp bila jumpa kat kota, aq senyum boleh plak buat bodo..pasni aq buat bodo jer arr nampaknyer}

kenangan MAKAN2 ni amat sebati dlm hidop aq..tgk org arr (kuat makan)..ingat lagi tym aq form 2 aq ske buatkan nasi goreng campor nugget tok geng aq kat ST.JOHN dulu... miss them... bryan, evana, shafiona, villery, daniella n annebeth... pastu tym nak pindah mrsm buatkan puding 9 bekas aiscream tok BADAN PENGAWAS..(konon2 tanda perpisahan la)...hahah.. best2..


xsangka plak bile ske sgt bergelut2 ngan makanan..akhirnya kos yang aq ambek pon pasal makanan.. ape2 pon aq berbangga..being part of this
p/s: dont force me to be a doctor anymore, i know it was my previous ambition..but im stick with Diet no matter how it is..no matter how my result now...no matter what it take... just pray for my success..this is me =)

Saturday, December 26, 2009

Few things to remember...


Salam. Throught out the year of mine, its been such a wonderful year for me,myself. Ya! I feel the power back in me. There’s few thing that im gonna miss in this year! First, it was him..a man that able to make me fall in love for the first time. He is a nice person; sweet, caring, gentle and what so ever thing that make girls melt on him. HAHAHAHA!!.. Eventhough the relationship that we build only for a short term, its enough for me to feel how to be loved and to be in loved. For me it such a gift that give by GOD to all human being. I respect him because he respect me more. We are on different pathway, its true!! Different religion. Don’t ask me how I fallin in love with this guyz, it just happen suddenly. Love is something that hard to describe right??. He also the first guy that make me cry like a child becoz of broke up!! Hahaha.. if I could describe that feeling, it was like “ nak terputus semua urat jantung, hati, kepala “ at that time. But because of we know that’s the best for us we manage to overcome that feeling. Its not fade away easily, I keep on crying for the next few month.. Somehow I miss all moment with him and others. Labuan Matriculation College give a biggest spark in me for this year;2009. It was cool for me and for him now, hes start his new relationship now and im the biggest supporter..haha!! because for me, our memories will be keep in my heart till the last breath of mine, But life must go on. For me im not goin to find a new one, because I have closed my heart for study purpose.. Just let the time decide. I hope this is the last post I describe about him. Throught out this year, I’ve post lots of my feeling “here” about him..hahha!!.. Its ok, like I said before memories with a man name FRANCO JOSEPH will be in my heart forever J. All I have to say is thank you for being part of my life. I know he wont read this but it was a relief to express this feeling here at my own blog.

Stop with him, start with my U life. Since I’ve been study at UDM for those didn’t know the full name of this uni let me tell you. It was UNIVERSITI DARUL IMAN MALAYSIA. I was taking a dietetics course as my major course…minor course?? Its secret..lalalala…dietetics its not my first choice but my last one.. but I am glad to be a dietician student. Ive meet them, my own “gang”..not to say “hidop kat cni berpuak2”..but they know me better. That’s why im glad to meet them. We been through a lot of thing although we know each other only for 6 month. We are in different character yet we got a common which is “gila2”. It is difficult to describe them in person. So let me keep that “description” in my heart only J. To Zulaikha, Mira, Ikram, Fatah and Emy.. thanx for accept me with what I am. Im not as good angel but im not bad as devil ..heheh.. I hope this new sem “kita dapat buat yang terbaik”…..

Perkara yang menggembirakan aq juga tahun ini ialah my own result. Walaupon x segempak diorang2..tp aq bersyukur kepada Allah segala titik peluh aq tok sem ni mencipta kejayaan. Biarpun 4.00 itu masih jauh dan x tersampai olehku pada sem lepas tp dengan berbekalkan result 3.51 tu, insyaAllah aq akan terus bangkit. Keputusan yang masih diatas pagar tu bukanlah sesuatu yang perlu dimegah2kan kerana itu baru sem 1 which people always said “its easy to get those pointer as the subject still easy’.. Aq sedar mana silap aq, first ckp jujur aq serius mengabaikan subject2 universiti mcm fiqh islami, titas n bi koz I thought xmasuk pointer. Bukan nak ckp aq blajar just for the sake of pointer …tp pointer tu pembakar semangat tok blaja..InsyaAllah sem ni aq akan terus berusaha mencapai aim aq yang belom tercapai tu.. Yang penting, hati kena ikhlas tok menuntut ilmu Allah dan niat kena betol, belajar untuk kegunaan diri sendiri dan untuk berbakti satu hari nanti. Blaja xboleh busuk hati, kalau org Berjaya jgn rasa sakit hati malah jadikan kejayaan mereka pembakar semangat diri kita. Blaja jgn kedekut ilmu, kerana keberkatan ilmu tu terletak bila kita memberi dan mengajar apa yang telah kita ketahui. Aq rasa sampai sini je la coretan yang sempat aq nukilkan…

Till then,

Nana zaimi :)

Friday, December 25, 2009

Opps!! i didnt mean it..

First and foremost..that's not my false!...

Before that.. Alhamdulillah..setelah berpulun2 aq mengupdate blog ni..akhirnya... BLOG ini siap dibaik pulih!!..bukan sepenuhnya..tp still akan diperbaiki...
Aq rasa sangat seronok bila dpt kumpul2kan member2 mrsm KML...and of koz la UDM..but i miss MRSM more..hahha koz dah lama x jumpa kan...

the real topic here is, i didnt mean to sent THAT msg several tym with the same text on it... just few hours ago, my friend told me their friend from UPM and USM ( which i didnt know) send regard to me... because of THAT msg.. either sincere or not..i dont know.. Let's be specific... Every tuesday 10 pm on TV1, there is talk show about student which i follow every week, but since i enter THIS UDM, its hard for me to spend my time to get involve with all of that, but if i got time i never failed to give a comment or an opinion to that talk show which is "SUARA SISWA"..the moderator is Dr Fazley. I will sent those comment on his FB.. but unfortunately, during this 5 week of holiday..i cant reach internet frequently, because i live with my grandparent which does not provide that thing for me to sent my comment.. Instead of that, i able to watch them on TV,

3 week in a row, give a comment and being read by HIM live on TV, but the fourth week, i have a problem to sent those comment, if i cant sent my comment through FB, ill sent by msg to them... but at that time after i sent those msg, it keep reply that try again later.. so i keep on trying till 6-7 times... not give up, i change my comment to short one but it is still meaningful to me. After 2 times of trial, msg Delievered!... but when those msg appear on TV, the same name and the same comment keep appear..which is MY COMMENT AND MY NAME!! i didnt mean ok!..i thought its not delievered as it tell me so.. plus with my 2 other comments..my name keep appear that night!..suddenly i feel shame...hahhaa!... im not being "mencapap" k..

if i tell you guyz about how determine i was to be on broadcast world..you wont understand that feeling. But uncle Aznil will understand that feeling..Instead of study..this is the world that i thought was the best for me to feel free and i dont know how to describe that feeling... but whatever it is.. i will always support my favourite talk show; "SUARA SISWA", "GENERASI Y", And "REMAJA"..and there is one slot i love the most... "School invader" hahhaha....scholl attack!! wacha~~~ :)

till then,
nana zaimi

Thursday, December 24, 2009

alhamdulillah..akhirnya result pon dah kluar..
alhamdulillah..result boleh dikatakan cemerlang..tp u have to berusaha lagi nana k!! i noe u can do it...just believe in yourself..we are excellent!!!
to ikram, emy fatah, eka, mira ....we did it!!! cayang korang..thanx a lot!!

Tuesday, December 22, 2009

ok!! seriously aq cuak giler skunk!!!!! hanya tuhan jer yang tau.. wekkk aq involve ngan eksiden td..but minor one.. n not involve nyawa la ofkoz...aq langgar dinding.... the thing is thats not my car!! not even my parents!! tu maklong punya..seriously im damn takot..we have plan to cuti3 a few week after masok kelas...but now...i x berani nak minta kereta...damn!! bgs..see...terang2 Allah bg balasan dosa yg ko buat...cash...xde hutang2...hmmmmmmmmmmmmmm...congrat!!!

Monday, December 21, 2009

TAHNIAH!!!.. x sangka aq pon mengalirkan air mata bila Malaysia menang 1-0 dalam perlawanan bola sepak menewaskan Vietnam. Menggigil rasanya tubuh ni xdpt dibendung lagi. Aq bukanlah peminat fanatik bola sepak sgt. Tapi aq yakin, di mana ada kemahuan disitu ada jalan. YA! Kemenangan mereka bukan hanya kerana titik usaha mereka sahaja, tetapi kerana doa berterusan dari rakyat Malaysia.. tatkala ni.. aq lebih berbangga menjadi rakyat Malaysia. Not to say aq x bangga, but tambah2 bangga. I love Malaysia. Sejajar dengan 1 Muharram iaitu tahun baru bagi semua umat islam, nyata semangat hijrah inilah yang membakar semangat skuad bola sepak Negara. My favourite pemain tentunya zaquan, zafuan , badrol, and muslim..heheh
Rasa berbunga2 x boleh nak control rasanya….suka aq ambik semangat diorg untuk menjadi pembakar semangat diri sendiri.. Yes! Kita mampu Berjaya bila ada desakan yang positif dan ada tekad yang jitu. Kini terasa satu kebangkitan pada skuad bola sepak Negara. Aq yakin mereka akan terus cemerlang pada masa akan datang.
Mulut jangan celupar!!! Khas untuk jurulatih bola sepak Vietnam yang mengatakan nasib la final x jumpa dengan Thailand, its like memperkecil2kan skuad Negara kita. Jangan pandang dengan sebelah mata. Hmm… that all for today. Thanx skuad Malaysia, you guyz the best medicine of my DEMAM PANAS!!! Hahahha… love Malaysia..love football!!
HIJRAH…
Alhamdulillah, sedar x sedar Allah masih memberi kita ruang dan peluang untuk melakukan penghijarah yang julung-julung kali kita dpt..Hijrah dalam bulan ISLAm…tp ini bukanlah bermakna kita hanya perlu berhijrah tatkala hanya bila tahun baru menjengah diri kita. Kita boleh berhijrah pada bila-bila masa yang kita inginkan. Tapi relevankah hijrah hanya dibibir tanpa pelaksanaan yang jitu?? Tepuk dada Tanya selera. Penulis juga insan biasa yang kadang2 berniat untuk berhijrah tp tatkala syaitan laknatullah membisikkan kata2 dusta, goyah juga imannya. Namun bukan itu matlamat utama penulisan ini.

Cuba kita lihat.. dunia hari ini, Malaysia khasnya. Sangat2 berbangga menjadi kononnya NEGARA ISLAM CONTOH!.. tapi dimanakah perlaksanaannya.. sedangkan hukum2 asas dalam islam pon x dpt diterapkan dalam diri setiap muslimin dan muslimat dalam Negara ini. Buat yang membaca akhbar, baru2 ini seorang jururawat dari Malaysia beserta pasangannya seorang DOKTOR telah di tangkap berkhalwat di Jeddah. Tetapi pasangannya seorg doctor itu Berjaya melepaskan diri . Mereka berdepan hukuman sebat 80 kali disana. Kita hanya meletakkan islam itu pada nama. Bangga menjadi islam, tetapi perlaksanaan tiada dr diri sendiri.. Berhijrahlah…

Cuba kita sama-sama fikirkan.. kita lebih tahu hari jadi kita dalam takwim biasa..tanpa mengetahui dlm bulan2 islam..penulis juga sama, pernah beberapa kali igt BIRHTDAY pada bulan islam, tp as time goes on…minda ni dah xigt.. sudah tentu birthday pada tarikh 27 MEI 1990 tetap diingati… tp mengapa ya??... adakah kerana budaya atau pemikiran serta surrounding yang perlu disalahkan ??? atau pon kita ingin menuding jari pada ibu bapa??, cikgu2??, media masa???... sesungguhnya x perlu kita salahkan sesiapa..salahkanlah diri kita sendiri..sekarang kita dah tau apa yang seharusnya kita tahu kan? …so why don’t we ambil langkah dari sekarang tau bulan2 dalam islam atau tarikh2 penting dalam islam kan…so berhijrahlah…

Dari Aspek Mahasiswa penghijrahan bagaimana yang kita harus lakukan??... Pada hemat diri saya, sebagai seorang mahasiswa yang cemerlang, gemilang, terbilang akhlak dan sahsiah; kita harus melakukan perubahan dari segenap sudut.. bermula dari dalam bilik hingga ke dalam kampus… Mungkin dahulu kita malas untuk membersihkan persekitaran bilik kita, dan x ambil pusing dengan keadaan sekeliling, now we have to take one step at that time to improve our behaviour… kalau kita sendiri xda niat nak berubah, siapa lagi yang mampu mengubah diri kita??...berhijrahlah…

Yang ke-dua mahasiswa perlu mengubah diri supaya peka dengan ketepatan masa. Bagi Penulis masa amat berharga,masa mencerminkan diri kita. Al-kisahnya seorang pengurus besar sebuah syarikat tempatan telah ditukarkan ke salah sebuah syarikat yang agak mundur di ibu Negara menjadi seorang CEO disyarikat itu. Penukaran tersebut ialah diatas kecemerlangangannya membangunkan syarikat terdahulu. So, Apa yang CEO baru ni buat untuk syarikat yang diterajui nya kini??.. Dia dapat melihat kenapa syarikat ini tidak produktif dan tidak membangun, ini semua kerana ketidaktepatan masa pekerja2 tersebut. So apa yang CEO ni lakukankan?? Dia tidak bersuara untuk org lain berubah… sebaliknya dia mendisiplinkan dirinya sendiri. Datang pejabat tepat pada waktunya, memulakan mesyuarat tepat pada waktunya, tidak kurang seminit atau lebih seminit tanpa mempedulikan kehadiran pekerja yang seharusnya menghadiri mesyuarat tersebut. Kini syarikat tersebut telah menjadi sebuah syarikat yang Gah di Negara kita. Jelas disini masa amat significant untuk merubah kea rah kebaikan… maka berhijarahlah…


Seterusnya saya suka menekankan hal ini kerana hal in pada saya amat penting dalam kehidupan iaitu hablum minAllah, hablumminannas…hubungan dengan Allah dan hubungan sesama manusia. Hal ini kerana tiap kali melakukan sesuatu atau ingin melakukan sesuatu Hamba Allah ini sering diperingatkan oleh kedua orang tuanya sentiasa berbuat baik kepada manusia sekeliling. Kerana keberkatan ilmu terletak kepada kedua orang tua, pensyarah, serta keikhlasan rakan2. Penulis sedar kadangkala DHAMIR ini juga tidak lepas dari bersangka buruk dengan manusia.. kalau itu terjadi, maka beristifar lah..

Tidak dilupakan jangan putus asa dengan apa yang terjadi, mungkin keputusan sem ini x memuaskan hati kita, maka berusahalah. Jadikan ianya titik tolak untuk bangkit untuk menjadi yang terbaik, bukannya menjadi abu yang berterbangan tanpa sebarang makna. Rasa “give up” merupakan perkara biasa bagi seorang mahasiswa/mahasiswi, kita bukannya robot yang x mempunyai sebarang perasaan. Namun jangan biarkan perasaan melayarkan kapal hati untuk terus gagal, tapi biarkan perasaan itu untuk seketika dan “set our mind” back… bahawa kita ni sentiasa boleh.. Ada satu peperangan dalam zaman Rasulullah, sahabat nabi itu; terus mara menentang musuh ISLAM, tatkala dalam penentangannya itu, pedang tentera musuh telah memotong tangan kanannya, beliau tidak mengalah..disambutkan pedang itu dengan tangan kirinya, sejurus kemudian tangan kirinya pula dipotong dimedan perang, masih tidak mengaku kalah, disambutnya pedang itu dengan kedua belah kakinya, kedua kakinya juga dipotong, disambutnya dengan sisa2 tangan yang kudung yang masih tinggal… Subhanallah!! Begitu kuat kan azam sahabat nabi ni.. namun akhirnya beliau syahid dimedan perang kerana tentera musuh telah membelah tubuh beliau dengan pedang hingga terbelah kiri dan kanan….maka berhijrahlah..

Setiap manusia itu telah dijadikan dengan sebaik-baik kejadian oleh Allah, terpulang pada diri kita untuk meniti jalan yang mana.. penulisan ini bukanlah untuk menikam sesiapa jauh sekali untuk meninggi diri, it just renungan buat penulis yang sering alpa dengan arus moden dunia dan ingin dikongsi dengan sahabat2 yang amat diri ini sayangi. Maaflah jika penulisan ini tidak menepati cita rasa..namun dengan menulis apa yang terbuku dihati, dapat dirasakan satu kepuasan dan kelapangan dalam hati ini.

P/s: sentiasa belajar untuk menjadi lebih baik…insyaAllah..

Friday, December 11, 2009

Wednesday, December 9, 2009




Assalamualaikum...
rasanya dah agak lama aq x update blog kan...bukan ape, setiap kali buka blog ni..dah xde idea nak tulis ape...so biarkanla ia diam seketika...daripada berkata-kata tanpa sebarang makna...
kadangkala kita perlu diam...tp xsemestinya diam kita bersetuju dengan semua perkara...

cuti??
cuti yang hampir 5minggu ni aq gunakan sepenuhnya untuk merehatkan minda dari study.... aq rasa diri ini perlu dimanjadan dibelai..for the next sem 2 its gonna be a great sem ....
well..cuti kali ni aq just duduk kat umah nenek aq..im being their driver..heheh...

what else?
boleh dikatakan dah banyak tempat la aq drive sekitar kl...ape yang aq boleh konklusikan pemandu di KL mmg x tau ape erti sabar... ..lambat sikit anda akan di HON dengan jayanya!!!
beside that, aq rasa macam nak muntah tgk betapa berjuta2 manusia yang terdapat kat KL ni... kalau petang tu..around jam 5, kereta kat jalan raya penoh, org kat LRt penoh, semuanya penoh...ish3..im glad not to stay here...

hmm..
lagi satu...shopping??
minggu pertama cuti duit aq dah abes 200++...baju semua lawa2....rasa macam nak pengsan BERJOLI..hmm...tula hidop kat tgh2 bandaraya KL NI...kadang org akan gelak....kampung kat KL tp aq lak stay kat sabah..which one should be KAMPONG??? hahha..xmengenal ayam itik berkeliaran..x mengenal rumah kampungan...tp xsangka aq dapat nikmati benda tu semua tym kat UDM kan...sebelah maidam...laluan untuk ke KOTA...laluan kampung yang hari2 terpaksa aq lalui untuk ke kuliah...

cuti??
selain dari berehat aq abeskan satu novel yang bertajuk KITAB CINTA ZULAIKHA DAN YUSUF...kesah cintanya berlandaskan islam...bukan minat untuk bercinta....tp kagum dengan watak yang cuba digarap oleh penulis ....seorang lelaki yang sangat tampan wajahnya tp xpernah sombong dan bongkak, dan melebihkan cinta kepada Allah dari segalanya...

x dilupakan cuti ni...aq tgk baca beberapa buku yang berkaitan dengan tokoh2 islam.... rasanya kita terlalu belajar dengan subjek2 U, mcm dah x kenal benda2 yang seharunya kita tau...
MUKA ni terasa merah padam bila lepak2 kat ruang tamu kol 5 lebih petang... tv show berkaitan mari mengaji..hehhe budak2 yang mengaji..bila tanya hukum hakam dalam mengaji..petah betol diorg menjawap...aq??? hmmm ...dah lupa...rasanya ingat tym sekolah rendah jer...

RAncangan faveret aq sepanjang cuti sekolah ni?? aq ske tgk talk show... minat aq xkan pernag berubah...aq janji ianya akan kekal dan semakit kuat...

untuk pengetahuan..aq dah buka account ke 2 tok blog...bukan ape..sometime ade benda yang perlu kita rahsiakan dr pengetahuan umum...dulu aq jadikan blog ni sbg diari..entah macammana dah jadi macam2 dah...ADA PULA ORG YANG X SEPATUTNYA BACA TP MENJENGAH BLOG NI DAN ADA YANG XPUAS HATI...so aq rasa this is the best...i got a private blog, those really close to me jer yg...

hahaha...betapa gembiranyanyer bila comment yang aq tulis ade tym suara siswa life..hhuhuh... mungkin yang mengerti perasaan ni UNCLE aznil jer..koz dier tau betapa excitednyer seorg terhadap suatu perkara..

nampaknya cukuplah coretan aq sampai disini..xsabar nak masuk UNi balik..i miss UDM..i miss my class...



Friday, November 27, 2009

selamat hari raya aidiladha


atok!!!

kak ila.nana


kaklong.kak ain.nana


terlebih dahulu ...aq nak wish kat semua umat islam..selamat hari raya aidiladha..
atas belas ikhsan(cousin)..yang meminjamkan broadband...aq nak coretkan nukilan terbaru dari diriku....
semalam sambil duduk2 aq terpikir, x mudah untuk menjadi orang dewasa.. amat payah dan amat complex...
tp itulah hakikat yang sebenar..we have to face it, i have to fave it that im getting older ..walaupon baru 19 thn, ya..makin matang dalam membuat keputusan..
bila kita dah besar, banyak hal yang perlu kita fikirkan...this is out of study..when i was in school/uni all my soul n heart hanya tok study..tp bila musim2 cuti camni, byk yang perlu difikirkan dengan lebih mendalam..
semuanya dah tertulis, kedatangan aq ke KL, untuk menjaga atok yang tiba2 terkena stroke... alhamdulillah, atok getting better..
aq jadi driver untuk menyenangkan kisah hidup grandparents aq, with help from my sis of koz,
bila kita dah besar, banyak hati yang perlu dijaga... banyak percakapan yang perlu dikawal, banyak perangai yang perlu diambil perhatian...sometime..ape yang kita buat orang x suka..sometime orang senang dengan kita..sometime x..
tatkala rasa macam ni aq angkat telefon, msg my bestfriend last night..tp stupid mistake..tersalah anta kat org lain..hmmm..

aq ade 2 nenek,which mean both site jugak kena jaga hati..
tp xper..la korang xkan phm situasi yang complicated ni...


overall best jugak jadi NURSE sambilan kat umah nenek sendiri...aq buat benda2 yang x pernah aq buat kat lelaki lain seumur hidop..hahah

1. potong janggut, misai...
2.pimpin tgn atok kat mana2 tok stablekan dier..hehehe
3.suapkan atok..
4.jadi driver..free of charge..huuhhahahh

well nak kata aq seorg penyabar..tentunya tidak...tp aq belajar untuk semua itu..all that thing counts bila dah besar...dulu ingat lagi..atok marah main kereta...now..kereta itu aq yang pandu..uhuhuh...

cuti2 ni best la jugak..dapat spend time ngan cousin semua..
i will appreciate cuti kali nie..




first and foremost..aq tgh tgk nur kasih..sekarang plot cerita..diorg jumpa kat tren..sweet... happy ending..i like it!....sweet..ok..this is my update post..thanx to my cousin..lending her broadband..hmmm..i think..im gonna delete this blog..for some reason..;)

Thursday, November 19, 2009



ini kisah aq..for the time being i dont have any mood to share a piece of idea of mine..just let me feel the holiday in peace..btw, im glad most of my friends have blog n fb..lalala..like i said peer pressure right??.. i remember last time...no one have fb n blog..not to say that im the beginner..but some sort its like that (for my gag)..hahha...glad...we can keep in touch in this "world"..bla..bla..bla..to all my friend..habiskan cuti...take care..aq xleh nak on9 slalu koz stay kat uma nenek kat KL..gonna mishhhh u guyz~

Monday, November 16, 2009

10:15 malam hari isnin..
saye tunggu seseorg online..tp hari ni dier xon9..
mungkin dier lakukan ape yang telah saye lakukan beberapa hari lepas..
lagipon exam xabis lagi kan...
xper gudluk untuk dier..
saye nampak fb satu org ni...caring giler dier kat kawan saye..
saye rase hepii mereka hepii...tibe2 saye rasa rindu..
nak rindu kat sape..saye xtau..saye rase jer camtu..itu jer saye rase...
saye rase xguna nak frust sgt..saye menangis air mata darah merah,darah putih, plasma, plasma protein semua xguna...xkan dptnyer jawap paper tu balik...
saye rasa itulah dugaan untuk kali ni..saye terima dengan redha..
tp saye dah hukum diri sendiri...hukuman??
makan megiii!!!!!!!
saye makan megi sebulan sekali jer..bagi menjaga otak, kulit muka, metabolisma badan dan kawasan2 yang sama waktu dengannya..koz makan megii ni xbaik..
korang nak makan megii tu saye xkesah..koz saye xmo makan sangat
tp disebabkan keBODOHAN diri sendiri...terimala hukumannya...telan megii ToMyAm tu nana!
buat masa ni..saye nak rilek2 dulu..tiba2 saye teringat yang saye nasihatkan seseorg supaya jangan malas study koz paper tinggal sikit..tp saye plak yg dah malas sgt nak study...tolong saye...saye harap saye mampuu berubah...
untuk kali ni...saye mmg xdpt nak maafkan diri sendiri..tp xper like i said before i will never stop study until the last breath of mine.. hahha n i will do the best for this last paper..
yang benar lagi membenarkan.....raihanahrozaimi....

Sunday, November 15, 2009

Dear diary,
I really cant focus with this one paper left!..its all because my stupid mistake during previous exam!! And I hate it!.. I thought this sem 1 examination will flow smoothly for me..but I was wrong.damn! it keeps the tears rolling!...i know its my fault didn’t read the instruction at the front cover..but, usually this thing we don’t have to afraid of..because everything have been told before. We have been told this exam wasa conduct in 2 hours..which is I don’t hear that!..not just me..most of my friend also don’t know about that

Why??
According to our schedule, this MICROBIOLOGY exam will take about 3 hours..start from 2.30-5.30 pm.
But unfortunately it only took 2 hours which is bad for me!...i haven’t finish to answer all that Q. I know the answer but I couldn’t make it.. its really frustrating for me…

I shame with myself, I don’t know how to cover this face infront of PN.Napisah…ya! I really shame about it!! I hate it soo much!!..i try to call my bestfriends..but he and she didn’t pick up the phone..that make me feel more crazy…but after half and hour I realize maybe they have something important to do as if they in their UNi..same with me..handling with a big fINAL TEST!

Luckily, all of this have over..but everytime THAT thing cross my mind…I feel like stupid!...hmm..this was hard for me to accept it…but what can I do?? I just hope and pray that I have a good result later on.. till then…chow!.. -nana zaimi-

Wednesday, November 11, 2009

8:06 PM, RABU....

Alhamdulillah..Paper yang aq struggle giler2 dah pon berjaya dijawap.. as for my opinion.. paper xlah susah, tp x la senang..xtau la jawapan yang diberi tu menepati cita rasa ker.... xper yang penting aq dah cube yang terbaik.KAlau dipk2 mmg jd ZOMBI semalam.. bukan x pernah baca anat, tp masa tuk meREVISE tu..hanya 1 malam..bygkan jerla ada 15 bab yang tebal2 giler nak dihabiskan dari jam 6 petang sampai kol 12 tghari esok..kalau subek lain ble arr consider byk mana pon..insyaAllah boleh..tp INI anAt..1 subjek pon dah ambik lebih kurg hampir 3 jam tok betol2 taiko..(kalau aq la)... dah la semalam tu... penat badan yang tahap kronik... kalau hari biasa dah lama aq limpang-limpang atas katil... dengan sakit perut lg, hormon dah tunggang tebalik..tp aq tetap berjuang untuk terus membaca..around jam 12 mlm dah sgt2 xlarat, aq ambik keputusan tdo jap..pastu 1 lebih bgn....dengan kepala yg terlentok2...baca anat balik..sampai kol 5 lebih, pastu...tdo jap..azan subuh 5 lebih bgn balik...pastu blaja g..sampai kol 7 aq rasa betol2 nak pitam...umi jadi mangsa, aq minta bgnkan kol 8..tp jam lapan setengah aq baru terbgn...pastu terus study sampai la exam kol2.30 sampai 5 petang..makan pun terpaksa ditangguhkan demi anat yang kucintai..aq harap aq dpt A anat..insyaAllah..kalau rezeki aq setelah berusaha aq akan dpt, tp andai kata xdpt, pasti air mata ni tetap mengalir, tp itu xkan memudarkan aq tuk study , koz aq berpegang pada satu prinsip, SELAGI AQ MASIH BERNAFAS SELAGI TU AKU AKAN BELAJAR HINGGA AKU JADI YANG TERBAIK DAN MEMPERTAHANKANNYA..
p/s:perjuangan belum selesai..tiga paper 2 go..insyaAllah..foodscience A!!..aq akan bermati2 an tuk mikrob n biochem memandangkan carry mark yang xberapa nak cantik..hmmm..salahkan diri sendiri..tp jgn berhenti berusaha!

Tuesday, November 10, 2009

Ingatan bagi pelupa: Bakhil, marah dan mabuk mainan syaitan sesatkan manusia

WAHB bin Munnabbih berkata, "Ada seorang ahli ibadat Bani Israel akan disesatkan oleh syaitan tetapi gagal. Pada suatu hari ia keluar kerana ada urusan lalu diikuti syaitan untuk mencari kesempatan menyesatkan alim itu. Syaitan berusaha menaikkan syahwat dan kemarahannya tetapi kecewa. Lalu syaitan menimbulkan ketakutannya maka dibayangkan kepadanya seolah-olah batu besar dari bukit akan menimpanya tetapi alim itu selalu berzikir kepada Allah sehingga terhindar. Adakalanya syaitan menyerupai singa dan binatang buas tetapi semua itu tidak dihiraukan dan ada kalanya syaitan menyerupai ular yang melingkari kakinya ketika sembahyang. Ketika sujud ular itu membuka mulutnya seakan-akan hendak menelan kepalanya maka ia hanya menyingkirkan dengan tangannya sampai dapat bersujud. Ketika selesai sembahyang syaitan datang kepadanya dan berkata: “Aku sudah usaha untuk menyesatkan kamu tetapi tidak dapat, dan kini saya akan berkawan saja denganmu. Jawabnya: “Sedang ketika kau menakutkan aku, alhamdulillah aku tidak takut, kini saya tidak ingin bersahabat dengan engkau.”


Lalu syaitan berkata: “Apakah kau tidak tahu bagaimana keadaan keluargamu sepeninggalan kamu? Jawabnya, “Aku sudah mati sebelum mereka.” Syaitan berkata: “Adakah kamu ingin bertanya bagaimana aku dapat menyesatkan anak Adam? Jawabnya, “Bagaimana kamu menyesatkan anak Adam? Jawab syaitan dengan tiga macam; Bakhil (kikir) dan marah dan mabuk. Sebab manusia jika bakhil kami bayangkan kepadanya bahawa hartanya sangat sedikit sehingga ia sayang untuk mengeluarkan untuk kewajipannya. Apabila ia marah, kami akan mempermainkan ia sebagai anak kecil bermain bola, meskipun ia dapat menghidupkan orang mati dengan doanya, kami tetap tidak patah harapan untuk dapat menyesatkannya, sebab ia membangun dan kami yang merobohkan dengan satu kalimat saja. Demikian pula jika seorang mabuk maka kami akan mendorongnya dengan mudah kepada segala kejahatan sebagaimana kambing ditarik sesuka kami. Di sini syaitan menyatakan bahawa orang yang marah jatuh di tangan syaitan bagaikan bola di tangan anak-anak, kerana itu seorang harus sabar supaya tidak jatuh dalam tawanan syaitan dan tidak sampai gugur dalam perbuatannya.
Sumber Tanbihul Ghafilin

Monday, November 9, 2009

IM gLAd to BE UDM student

2:38 PM, SELASA
perasan x korang..makin kita membesar makin banyak ilmu yang kita timba makin banyak pengalaman yang kita tempuh...tp makin x sabar kita nak sesuatu, makin gelojoh kita ngan kebendaan..makin x bersyukur kita pada-NYA..makin x tau mana baik mana buruk..


dulu, aq slalu mengeluh(org x nampak of koz)..slalu rasa x puas hati...kalau kat uma mesti rasa nak jln jer xmo melekat kat uma, kalau kat asrama slalu mengeluh nak balik uma..boring dok asrama..kalau makan x sedap mesti x nak makan...kalau baju x lawa mesti x mo pakai...bykkan yang kita keluhkan..n bila aq dpt tau aq dapat masuk UDM, satu lagi keluhan aq lontarkan.. AH!! terengganu mesti bosan... btw, teringat bila result UNI keluar..n i got dietetik which is my last choice (tu pon letak main2..penuhkan koata)... tiga hari kot menangis dlm bilik tanpa henti... benci menyampah semua ada.. terasa diri ni begitu bodoh yang teramat sgt, koz dpt last choice..macam kena campak rasa tym tu...handphone dimatikan..xmo gngguan...waktu tu..aq genggam erat surat tawaran dr Managemnt n Science UNi (MSU) kos yang ditawarkan MEDIC.... rasa macam nk terbg kat U tu tym tu jugak...tp ade la sebab2 tertentu kenape aq xpg...alhamdullillah aq x menyesal...entah macammana terjejak kaki juga kat Uni ni kan..huhuu..
Bila aq pk2 balik, semua yang Allah rancang untuk kita, sememangnya layak untuk kita..well dulu pernah juga sekali aq berpikir bestnyer study oversea..mesti org yang study kat oversea tu mmg pandai2( agak pndang rendah dengan negara sendiri tym kecik2).. terbukti x semestinya yang study luar tu pandai..kalau ada duit semua boleh jalan (nk jadi org kaya arr dah besar t;D)...
Bila dah sampai U ni..tym introduce pasal diri sendiri, ramai yang kata mmg nak ambik dietetik.. aq wonder..diorg ni mmg tol2 minat arr kan.. pastu teringat plak tym jemur kain, kakak rumah depan tanya, nana dapat U mane? kos ape? aq jawap ngan perasaan ala kadar..UDM, dietetik...yang die plak hepiii..dulu akak nak ambik tu...tp xdpt.. (melempar senyuman tawar)..
kos biotech,biomed,sains forensik,dr veterinar pon xlepas!!! (germ diri sendiri)
bila duduk2 pk2 balik..untung gak aq, org len giler2 nak benda ni..aq just CAMPAK jer trus dpt.. Alhamdulillah.. p/s: waktu dpt result tu terasa xmo blaja dah, rasa frust aq blaja giler2 xtdo mlm kat matrik INI yang aq dpt..bek aq kawen ngan mamat jual roti canai..hauhauha..
Sometimes kita xsedar ape nikmat2 yang Allah dah bagi kat kita, so muhasabah diri kita balik..jgn tau mengeluh jer..
Bila jauh dr rumah baru kiter sedar betapa bestnyer duduk kat uma, makan pagi umi dah siapkan, tengah hari pon dah ade, kalau nak shopping minta ayah duit, kalau nak makan ckp aper jer..konfem ble...xyah nak pk save bajet ari ni..
macam skunk pagi2 asik makan roti..nak muntah dah aq tgk roti...
Jgn lepaskan ape yang ade depan mata,hargai semua benda..nikmati setiap waktu yang ada...cube bayangkan kalau xde PARENTS, ohoo..i really cant survive.. both my parents noe, im a stubborn daughter..and hard to them to KAWAL me.. but as im grow up i think i manage to make myself down to earth..sometime ego x bawa ape2 kebaikan pon kan..
k lah nak crita panjang2 mls plak..penat..tp xle kalau x tulis.
so hargai surrounding kita, bersyukur dengan ape yang kita dpt, baru kita akan rasa satu ketenangan dalam hidup yang sgt hakiki..
nukilan, MISS PAYUNK KML~

Saturday, November 7, 2009

WHAT is The Motif of this pic??..2 post for this day..

bry.beth.rai.pio
eva.pio.beth.iden.rai.vill

this picture was taken at 1 Borneo, Sabah.
My soul has been sucked out, i really really miss that. miss that moment..
But what is the motif for this pic being uploaded?
I miss sabah, i miss the smell of the land, i miss the peace of the ocean, i miss to see Kinabalu mountain from my home...
i miss the heavy rain that make me feel in-a-sky-mode..
im so agitated right now, sometime it disturb my study...i hope..this feeling only for a while....
please..please..please..leave me..i have 4 paper to attend to...i need to give full
commitment..i cant show it to my parent, i have to be a good example for my siblings..
hmm....whisper in my ears told that..i can do this!!..
having tonnes of test for this week...give me a little pressure (i lied)..
also tonnes of pressure....how if i cant be the bestz?
GOD! help me..i hope i manage to overcome this..

kisah nana sepanjang minggu!!

8/11/2009;9;27 Am.. B4 5-3,
xble blah...TD AQ TERSEREMPAK ngan MR H...hahah, yang pernah menjadi POJAAN hati zulaikha..bajet arr..da arr jln sorang ni..bapak tinggi arr mamat tu.tgk semacam jer..tp ku nukilkan jugak senyuman koz ko BUDAK MAIDAM dan bekas POJAAN hati member aq..
haha eka jeles..huahua..dont worry..persahabatan di utamakan.huaua
bgn2 pagi kepala aq dah pusing2...agak arr..pagi ni pg kota tok tmbah markah carry mark anat...walaupun 1 markah..hmm..
sengal la...kire dlm byk2 carry mark anat ngan food science jer plg tinggi...48/60..yang lain tu..biase2 jer...dah tu mira ckp carry mark dier rendah2..anat 49 jer... biochem 46 jer...AYAM arr mira ni...kalau ko kata markah ko rendah..markah aq ni ape??..buang2 kat jalan jer la..huhuh (ni nada joking...;D)...tp ..ngan statement tu...buat stress 5 minit....dah la semalam gaduh ngan org plg penting dlm hidup...again..bukan aq yg cr gaduh...xgaduh arr...cuma..entah...semalam aq kol umi koz nk minta doa tuk exam, pastu ble plak mak aq ni...nak mrh2 ni...xtau kenape...pastu aq ni agak ego..(pembetolan...MMG EGO..xmo la kalah...teru senyap jer..mls nak ckp)..mesti umi tgh STRESS something..or umi period kot...hmm..sori..tp aq agak arr terasa ....tp aq cepat2 msg ayah ckp nak exam...pastu ayah kol..aq ckp anak aq NUR RAIHANAH ni ble buat..cuma dier kena overcome nervous dier jer...(haha thanx ayah..relief sket...tp aq perbetolkan niat aq..umi xmrh tu..cuma stress..parents mana yg nak anak dier xberjaya...
SO aq bagi tumbukan kat tangan sendiri..untuk ransang kepala hotak aq ni untuk terus berjaya dan menjawap yang terbaik..hahah x lupe mUmmy homeroom kesayangan tym kat mrsm CGu TENGKU FAIZAH..love u mummy..doakan nana!..pastu msg kakak aq agi.. (p/s;hahah nanti dier nak kasi baju baru..best2)....
to kawan2...hope kite semua dpt excel sama2 k..
to member2 yg aq borak sepanjang this week which are...
special thanx to ADIBAH...kerana sentiasa ada untuk dengar semua problem aq..n kehepian aq...
to HERSHAN..i miss you!!..thanx for being the best bestfriend yg terbaik pernah aq dpt since mrsm...
to EKA n MIRA...thanx koz sentiasa berada d cc..hope 4 thn ni kite tetap akrab...
to vilerry MOLON..thanx koz ckp aq member ko ni determine n kuat semangat ...aq xkan luper memory kiter kat form 3...yang kiter hafal peta geografi tu..ko dpt 100% aq dpt 99%..terror arr kiter tym tu kan..huhu org len sket jer... i miss that moment..seriously...
xlupa gak pada Saadah yang cyg aq..hik3(ade gak member yg syg sgt2 ni) huhu
thanx gak KEPada IKRAM, jannah, iwa, aisyah..koz bgnkan aq ari tu..
pada member2 chat....wansherhan...sherhan!,teruskan perjuangan menjadi pemimpin K.. to hafiq, member giler tym mrsm..aq tau ko ble jd pemimpin yang baik tuk rumah sabah kat mesir tu....hhaha...n spesel thanx to encik Asrul Anwar(formal giler..agak arr..tkt sket..)...kerana mendengar story2 aq yg pelik2...n dan memjadi sumber tok aq bc blog2 org2 besar..heheh..walaupon aq xla minat GILER..tp minat tetap ada kat benda2 cam ni...thanx!!..keep up the good work bro!...
itu la antara insan2 yang penting yang bright my week...huhuh aq syg korang semua....serius!!

Friday, November 6, 2009

jam dah menunjukkan kol 12.24 pagi... bermakna lagi 6 minit tuk berehat dr masa yg diperuntukkan setengah jam...arrrr...penattt... dr 7 pg baca fiqh islami ni...
(kala tgh tulis blog ni..terdengar suare zetty ngan sesape tah menjerit2 kat tandas...eh2 ade name isma gak......
ok arr..sekadar meluahkan rasa kekosongan dlm hati..koz rumate aq ske blaja kat bilik ujung meninggalkan aq sorg2 dlm bilik (layan jiwang best ni!!)...hahah
ape kejadahnya ni??
tbe2 rasa nk menjerit...huahuah...k arr.. nak baca lagi 66 muka surat..which mean...xtdo la aq mlm ni..kalau baca esok..mesti nervous..koz malam tu exam..i dont like terlampau last minute...hahah tetibe teringat EX aq yang ske ckp aq clumsy...lawak arr U..hope hes doin' fine with his life as becoming DR kat Unimas, Sarawak tu..n with his new gf..hahha...
we'll be friend forever ...hehhe....pray that i find someone gak..huhuhu...

PERPADUAN

ari ni...aq boleh kire jumlah patah perkataan yang aq kluarkan...bukan moody atau aper...cumer keterbatasan masa untuk buat benda2 lagha ni....aka..(berborak kosong ngan dak2 sebelah bilik)...tp kalau dah namanya giler BLoG...no one can stop me...

Sekarang ni sebenarnya tgk baca fiqh islami....agak nervous...so i rest for a moment...checking my fb, which is nothing change much...n read several article n listening to music...

Ok..kali ni...serius matter.. APE ERTI PERPADUAN kat diri KORANG...???.....sebenarnya aq menyokong penuh cadangan yang atau tagline malaysia sekarang.."1 MALAYSIA"...as a remaja...not to say that aq betol (betolkan kalau aq salah)...aq rasa dengan adanya 1 MALAYSIA ni lebih ramai remaja buka minda betapa pentingnya perpaduan untuk menyatupadukan rakyat malaysia.. Tp yang menjadi persoalan..setiap benda yang baik, mesti ade jer perasaan hasat dengki dr sesetengah pihak..kenapa?? munkinkah rasa x puas hati atau rasa diri sendiri jer yang betol??...ada suara2 sumbang yang mengatakan 1 Malaysia menyamatarafkan semua kaum di bumi malaysia, lebih teruk ada yang menyatakan ingin mensamakan agama...ape ni???? korang ske mengekspoitasi sesuatu yang baik.. OK! this is my opinion, 1 Malaysia ni aq lihat as salah satu kesinambungan pemimpin terdahulu untuk diteguhkan pada masa sekarang...

Ia bukan bertujuan untuk menyamatarafkan atau ape2 yang x baik..it just nak kita semua bersatu padu....supaya negara kita ni x goyah, walaupon ada macam2 race di MAlaysia ni...
if we think positive with what yang ada depan mata kita skunk..kita akan jadi org yang berjaya d masa depan....

Satu lagi benda yang aq x paham...nak tulis TAKUT..tp inilah kebenarannya...org2 KUAT sendiri berpecah belah...hmmm....tepuk dada tanya selera.....PERPADUAN BOLEH DICAPAI kalau ada rasa tolak ansur...nak ckp byk2 takut silap cakap....bahaya plak....

kita telusuri konteks yang lebih kecil...macammana perpaduan nak dicapai kalau warga dalam 1 U sendiri pon sombong menyombong...well aq pernah kena byk kali kot...xsalah untuk senyum dengan semua org...bukannya ada niat lain, or ada HATI ngan org tu..ianya hanya sebagai satu mekanisma penggerak menunjukkan perhubungan yg terjalinkan sesama penghuni or pelajar U tu.....well dah byk kali agaknya..senyum dengan org, tp buat muke DEK jer..diorg..lg teruk ade yang menjeling...whut for?? kalau org sabah ckp (kuyak sudah aq tau=malu giler aq pasal ni)..... mungkin itu hari moody mereka...hmm terus positivekan otak....

konteks yang lebih kecil....dlm kelas...secara generalnya terdapat sesetengah member dlm kelas tu..mmg agak PANDAI...tp lokek ilmu...tau x lebih byk ko ajar org....lebih tinggi lebih igt ko dengan ilmu tu...xguna menyombong...dan jgn sesekali pandang org lain dengan MATA seseolah org lain xpandai...hmm...kalau dlm kelas sendiri x de perpaduab..macammana nak jalankan perpaduan luar kelas...

yang terakhir perpaduan yg korang ble terapkan dalam diri sendiri...padukan semua cell2 dlm badan tuk menentang semua anasir2 jahat ...hehehhe..aka...tentang arr..tido byk sgt, makan byk sgt, main byk sgt....agak2 arr..(aq ckp tuk diri sendiri gak)...heheh

Konklusinya, perpaduan tu mmg penting...lebih2 lagi dlm kalangan umat islam sendiri...disebabkan perpaduan kita yang agak goyah ni lah ...member2 kita kat seberang sana x dpt menikmati kebebasan dan kemerdekaan....n perpaduan dlm kalangan rakyat malaysia penting koz..tanpa kita sedari...kita diperhatikan oleh dunia barat untuk mencari silap kita...

so HaRgai KEBEBASAN korang...n pikir2 arr bout perpaduan..bersama2 kita bgnkan 1 MALAYSIA..heheh..

nukilan kecil hati aq,
nana..;D

Thursday, November 5, 2009

JANGAN TIRU KAWAN2..bagi aq semangat

sngosh arr ari ni...rasa agak x betol sket...(kehidupan aq agak bergelora segelora hujan yang mencurah2 satu hari kat luar....kronologi hidup hari ni..

eh2 kite mula dr semalam...semalam pas abis paper anat...aq dah rasa mcm relief giler..padahal byk lg paper...pastu aq p berchat ngan semua org plak kat ym...(which is ada yg bgs n ada yg x)...pastu aq trus tido...sengal la....kol 10.30 mlm aq dah tido..ni pelajar ker baby ni!!..tp aq maafkan la sket..koz mmg tired thp gaban...stop nonsense ni kronologi nyer

6.45: br terbgn sembahyang subuh..(bygkan brapa jam aq tdo..sakit atii arr ngan diri sendiri..)
kol 7-9...online!!!; upload gambar (mentang2 internet laju)
kol 9: kuatkan semangat...blaja!!...around kol 10 tanpa disedari aq tertido...
bgn????
kol 12!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pastu eka ngan mira ajak makan...aq tahap cipan sakit ati ngan diri sendiri....
pastu...aq dah makan...tibe2 dtg plak perasaan tkt ngan carry mark yang giler rendah!!!!!!! sakit jiwa raga aq...so aq pon determine gle blaja kol 2 lebih...
sampai kol 7....

eh2 luper nak crita...aq ade upload video ...yang kawan aq sruh..pasal..adelah...lepas tu aq tertutp laptop ...waktu dier dah upload abis....eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...ngosh arr.. dah la bj abis kotor tymbeli makanan...

cut lg story...kol 8 aq start blaja respiratory system...eh lupa nak habaq...time blaja petg tu...stress giler kot...blaja anat..koz dah nampak byk slh eja tym OSPE..tlg arr simple n stupid mistake made by me!!!...A n E tertuka... I xde O tuka ngan U...RAIHANAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!......
eee sengal la....

pastu aq ambik buku rumate aq..(motivation book)....koz pressure giler tymtu (dlm bilik jer la) ..DR fadzilah kamsAH ckp org yg berjaya tau mengawal emosi....pastu...aq pon a bit la lega..n do the step...yang dier suruh...ok!!!

pastu berbalik pada pukul 8 malam, aq study tp sambil2 buka ym ngan fb!!! x kosentrate lgsg!!!!...nana!!!!!!!! the only carry mark yang U tinggi is anat n food sains....so ko mesti berjuang...(tp setan hari ni lg kuat dr semangat aq)..bongok arr setan2 ni....(ekceli aq la lemah!)..huh!...aq cek blog aq..tibe2 nampak komen...dtg dr ORG iNDONesia....aduhhh..sampai indon pon ble tembus koz x private...aq dah lama nak private kan blog ni...tp kawan2 ckp jgn..nanti x dppt tgk update.....(agak arr ...org tu tertarik ngan per aq tulis matlamat x menghalalkan cara"which is post2 before this")....kol 12...

asrama lelaki bising giler....birthday SYAZWAN..rumate ikram....hahha HEPII BIRTHDAY la...walaupon aq x kenal sgt ngan ko..n ko x tau pon ade nama ko kat blog aq...huhu...k arr aq nak start blaja fiqh islami...huhauha...k lah...doakan aq terus kuat kawan2....